Русия осъди въздушните атаки на САЩ по сирийския военен конвой

По думите на външния министър на Русия, Сергей Лавров, новият удар на ВВС на САЩ потвърждава желанието на Вашингтон да тласне забранената в Русия групировка “Джебхат ан-Нусра” в борбата срещу законното правителство на Сирия.

“Каквато и да е причината, поради която американското командване е взело такова решение, този удар е нелегитимен, противозаконен. Това е още едно грубо нарушение на суверенитета на САР (Сирийска арабска република – бел. ред.)”, добави той.

“Ние виждаме потвърждение на стремежа да се тласне опозицията и някои екстремисти, включително “Джебхат ан-Нусра”, на борба против законното правителство”, подчерта Лавров.

Пред журналисти, ръководителят на Комитета по външните въпроси към руския парламент, Леонид Слуцкий, заяви, че новият удар, който нанесе САЩ намалява потенциала за сътрудничество в борбата срещу тероризма в региона.

“Новият удар на САЩ по правителственит сили на Сирия са продължение на деструктивната линия на Вашингтон, започната с провокациите в Идлиб и атаките на сирийската авиобаза в Хомс”, каза Слуцкий.

По думите му подобни действия от страна на САЩ показват непредсказуемия характер на американския партньор и отслабват позицията на силите, които се сражават с терористичните групировки в региона.