Евродепутати призоваха за отнемане на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС

Така мнозинството от депутатите в Европейския парламент реагират на мерките на правителството на Виктор Орбан срещу неправителствените организации и чуждестранните висши учебни заведения, работещи в Унгария.

През април Орбан атакува Джордж Сорос като защити пред ЕП промените в унгарския закон за висшето образование, с които се забранява дейността на Централноевропейския университет в Будапеща, основан от американския милиардер през 1991 година. Новият закон лишава от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в “родните” им страни.

В резултат на това Европейският парламент прие резолюция, в която се призовава ЦЕУ да остане в Будапеща, а ЕК да наблюдава как Унгария разходва средствата от фондовете на ЕС. Документът бе подкрепен от 393 депутати, 221 гласуваха “против”, а 64 – въздържали се. Според ЕП днешната ситуация в Унгария води до “явен риск от тежко погазване” на основните ценности на общността.

Наред с това унгарските власти са призовани да отменят законите, утежняващи работата на НПО-тата, както и приемането на бежанци.
Процедурата по отнемане на гласа на страната в Съвета на ЕС може да се задейства при вече заявеното искане на евродепутатите, съгласие от ЕК и мнозинство от страните членки в съвета.

Европейската комисия днес обяви, че продължава друга наказателна процедура срещу Будапеща, отнасяща се до законодателството, което затруднява предоставянето на убежище в страната.

В отговор на Брюксел унгарският премиер Виктор Орбан заяви: “Европа – това не е Брюксел, а държавите членки. И ако държавите членки нямат уважението на институциите и на онези, които ги ръководят, това е обезсърчително. Те зависят от нас, а не обратното, целият този подход е грешка, резолюцията на европейския парламент е белег за погрешна политика”.