Каракачанов изтегля Доклада за отбраната за 2016 г.

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще изтегли Доклада за състоянието на отбраната за 2016 г., изготвен по време на служебното правителство.

Той обяви намерението си по време на първото заседание на парламентарната Комисия по отбрана, проведено на 17 май, на което представи екипа си.

„Докладът, който беше внесъл служебното правителство, беше грешка, той внася смут в редовете на армията и съмнение в обществото, заяви Каракачанов пред депутатите.

Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на република България през 2016 г. беше приет на заседание на Министерски съвет на 12 април 2017 г. В него се посочва: “Отпуснатите финансови средства за персонал силно ограничаваха възможността за допопълване на вакантните длъжности. В резултат на това се увеличи некомплектът на личен състав, а окомплектоване на декларираните формирования се извършваше с условности, което предизвика компромиси при изпълнението на поетите съюзни ангажименти и увеличи дефицита от оперативни способности.”

„Ще предложа да се изтегли и преработи този доклад – не да се заглаждат недоимъците в армията, а да се отправят повече препоръки. Този доклад създаде повече шум и излишни опасения в обществото“, каза още Каракачанов.