Военното ръководство на НАТО препоръчва Алиансът да стане част от международната коалиция срещу ИД

Всяка страна-членка на НАТО е член на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“, но НАТО като отделна единица не е.

Ген. Петър Павел, председател на военния комитет на Алианса, заяви, след срещата на комитета, че очаква това да е дългосрочна дейност, дълго партньорство с Ирак и с другите страни в региона. Той обаче подчерта, че не вижда начин НАТО да поеме командваща отговорност по същия начин, по който пое във войната в Афганистан.

В НАТО обсъждаме дали официално пактът да се включи в международната коалиция срещу “Ислямска държава”, засега подкрепяме коалицията и в нея участват всички държави от алианса. Държавите, които искат да се присъединим към коалицията, казват, че ще изпратим силен политически сигнал и ще бъде постигнато по-добро съгласуване на действията. Не е взето решение, разговорите продължават. НАТО трябва да продължи подкрепата си за коалицията, не става дума за участие в сражения, няма такова искане за Сирия и Ирак, не може да става и дума за това, коментира пред журналисти генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той добави, че НАТО не възнамерява да възобнови участието си в сражения и в Афганистан, както и че няма планове и искане да се включи с военно присъствие в Либия.