Тръмп и Ердоган обединяват усилията си срещу тероризма

Снимка: The Guardian

САЩ и Турция се сблъскват заедно със споделени заплахи. Днес ние сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и отново ние заедно се опитваме да се противопоставим на тази заплаха”, каза американският президент след среща с турския си колега, предаде ДПА.

Реджеп Тайип Ердоган е на официална визита във Вашингтон. Президентът Тръмп заяви, че за него е голяма чест да приеме турския си колега в Белия дом, а от своя страна Ердоган покани Тръмп и семейството му да посетят Турция, допълва ТАСС.

Двамата държавни лидери обсъдиха американско-турските отношения в борбата срещу “Ислямска държава” в Сирия и Ирак.
Тръмп заяви, че САЩ поддържат Турция в борбата както с ИД, така и с ПКК, и предлагат своята подкрепа, предаде ТАСС. Той допълни, че САЩ поддържат всички усилия за намаляване на мащабите на насилието в Сирия и за създаването на условия за мирното уреждане на конфликта там.

По темата за Кюрдските сили за защита на народа Реджеп Ердоган посочи, че американското използване на тези сили в региона противоречи на договорката и никога няма да бъде прието от Турция, предаде Ройтерс.

Турският президент заяви, че е важно за стабилността и мира Турция да има добри отношения със САЩ

След срещата стана ясно още, че поисканото от Турция американско военно оборудване ще й бъде доставено в най-кратки срокове, допълва още ТАСС.

Двамата лидери са се договорили също да работят заедно в областта на икономиката и търговията. Ердоган каза, че победата на Тръмп на изборите е довела до нова надежда за Близкия изток, предаде Ройтерс.