Десни, центристи и социалисти влизат в новото френско правителство

Този състав на кабинета отговаря на обещанието на Макрон да преодолее разделението между ляво и дясно в страната, отбелязват световните медии.

Във вторник новоизбраният френски президент Еманюел Макрон назначи за премиер Едуар Филип от консервативната партия “Републиканците”. В новото френско правителство има общо 18 министри.

Министърът на отбраната в досегашното социалистическо правителство – Жан-Ив льо Дриан оглави министерството на външните работи. 69-годишният Льо Дриан е смятан за един от най-успешните министри в предишното социалистическо правителство, както и за движещата сила зад френските антитерористични операции в Западна Африка и Близкия изток.

За министър на отбраната бе назначена центристката Силви Гулар, депутат в Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Вътрешен министър става социалистът Жерар Колон, един от първите социалисти, подкрепили кандидатурата на Макрон за президент. Новият министър на икономиката е Брюно льо Мер от дясната партия “Републиканците”. Центристът Франсоа Байру, лидер на партия Демократично движение, е новият министър на правосъдието. Природозащитникът Никола Юло е министър за “екологичния и солидарен преход”. С това назначение Макрон спазва обещанието си да привлече в правителството и представители на гражданското общество, отбелязва Ройтерс. За министър на териториалното единство е назначен Ришар Феран, депутат от социалистическата партия, който бе един от първите парламентаристи, а за министър по европейските въпроси е назначена Мариел дьо Сарнес, която е дясната ръка на Байру. Министър на спорта става Лора Флесел, състезателка по фехтовка, носител на четири олимпийски медала и шесткратна световна шампионка и еднократна европейска шампионка.

Първото заседание на новия кабинет е в четвъртък, 18 май.