29% от младежите у нас споделят, че са имали първи сексуален контакт на 13 години и по-рано

Данните на Световната здравна организация поставят страната ни на челно място по ранно полово начало и с рисково сексуално поведение.

Резултатите от проучването бяха представени днес от омбудсмана Мая Манолова по време на международен форум, съобщават от кабинета й.

Само за първите месеци на 2017 г. са регистрирани 531 аборта на момичета под 19-годишна възраст. Продължава и феноменът “Деца раждат деца”. Данните показват, че 6031 са станали непълнолетни или малолетни майки.

Омбудсманът настоява за задължително за здравно и сексуално образование в учебната програма. По думите й, Ссамо в 10% от училищата у нас има СИП, където могат да се дискутират проблеми, свързани със здравето, включително и репродуктивното.

Манолова е убедена също и в крайната необходимост от приемането на нов закон за детското правосъдие.

В продължение на три дни България е домакин на форум, организиран в партньорство с институцията на националния омбудсман, ENOC и УНИЦЕФ. В срещата участват представители на детските омбудсмани от 17 държави, неправителствени организации, представители на българските правозащитни институции, медии.

Ефективността на институциите в защита правата на децата и подобряване на достъпа на децата за подаване на жалби и сигнали, необходимостта от въвеждане на здравна култура и сексуално образование в училищата с цел превенция на ранни бременности и аборти, подкрепа на деца жертви и свидетели на насилие, както и реализиране правото на децата на мнение и как институциите да се допитват до децата по теми, които ги касаят и др. са основните теми на форума.