Тръмп заяви, че има „абсолютното право“ да споделя с Русия информация за тероризма

Изказването му бе в отговор на твърденията на The Washington Post, че е разкрил секретни данни на руския външен министър при срещата им в Белия дом миналата седмица, предаде CNN.

„Като президент исках да споделя с Русия – и имам абсолютно право да го направя – факти, свързани с тероризма и сигурността на полетите на авиокомпании, както и искам Русия значително да засили борбата си срещу „Ислямска държава“ и тероризма“, пише Тръмп в пост в социалната мрежа „Туитър“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е разкрил на руския външен министър Сергей Лавров секретни данни за Сирия и ги определи като „пълна глупост“, допълва TACC.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност МакМастър и държавният секретар Рекс Тилърсън също отрекоха Тръмп да е разкрил класифицирана информация пред Лавров относно заплахата, произлизаща от „Ислямска държава“.

„Президентът и външният министър прегледаха общата заплаха от терористичните организации“, заяви МакМастър, който също е участвал на срещата. „Не е имало каквото и да е обсъждане на разузнавателни източници и методи или на военни операции“, добави той.