Тринадесети фестивал на изкуствата „Борис Христов“ (18 май – 18 юли)

Този празник е вдъхновен от разбирането на световноизвестния артист, че изкуствата умножават силата на своето въздействие, когато са заедно, „като ято от изкуства“, казват организаторите.

Фестивалът събира в софийския дом на Борис Христов музика, изобразително изкуство, фотография, поезия, филми. Ще бъде открит с филма за софийския дом на маестрото “Сбъдване на мечти” на режисьора Йордан Бойчев.

Фотоизложбата на Светослав Чулин “Рим. Борис Христов”, създадена специално за фестивала, ще покаже жезъла на Борис Христов от “Борис Годунов”, негови сценични перуки и костюми. Изложбата продължава до 8 юни.

“Рим. Борис Христов” – така някога великият артист е подписвал многобройните пощенски картички, изпращани до близки и приятели. Сега под това заглавие в 32 фотографски платна се разгръща виждането на фотографа за Вечния град – градът събрал несметно архитектурно богатство и историческо наследство. Но и градът, към който погледът е различен, щом знаеш, че в него е живял и работил Борис Христов.

„Стремих се да внуша усещането за духа чрез съхранената идентичност на бита- споделя Светослав Чулин.- Трудно ли се снима Рим? Ако ще е за пощенска картичка за спомен – може би не. Но ако искаш да споделиш своя Рим – това е предизвикателство. Градът е опасно познат, претоварен с изкуство, история, преразкази на очевидци. Има риск да се оплетеш в поредното клише. Моят късмет бе, че заснех Рим на Борис Христов със свежи сетива.“

Фестивалът се открива на 18 май, четвъртък, в деня на рождението на великия бас.