Евровизия 2017, всичко – накратко


Отначало Украйна се чудеше дали въобще ще може да осъществи подготовката и провеждането на конкурса. Съмненията бяха най-вече в посока набирането на финансови средства. В последствие бяха отпуснати 655 млн. гривни (около 23 млн. евро) – от държавния бюджет на страната (15.65 млн. евро) и от бюджета на града домакин, Киев (15.95 млн. евро). Това обаче породи съмнения за корупция. Председателят на украинското жури, Юрий Рибчинский, направи съпоставка с бюджета на Швеция през 2016 г. – 9 млн. евро, и на Естония през 2002 г. – 12 млн. евро. Проблемите обаче не бяха само финансови.

Имаше и политически неразбории…
Украйна не пусна руския участник Юлия Смайлова да влзе в страната. Мотивът – през 2015 г. тя е пребивавала в анексирания от Москва Крим без разрешение на украинските власти. Малко по-късно, със същия мотив, Украйна не допусна на своя територия и двама руски журналисти, дошли да отразят събитието. За да си го върне, на 9 май, Деня на Европа и Победата, Смайлова пя пред публика в Севастопол, а пред медии обяви, че Евровизия не е състезание между певци, а между политици.
Така Русия остана без участник в тазгодишното издание на Евровизия въреки изявленията на Роби Уилямс, че иска да я представя.

После руснаците припознаха българския представител Кристиан Костов, роден в Москва, заради двойното му гражданство – българско и руско. Той пък призна, че любимият му руски певец и ментор Дима Билан го е вдъхновил да участва на Евровизия.

Имаше и организационни несгоди…
Бяха продадени над 2 000 билета за места, които не съществуват. По-големият удар за украинците обаче беше, че билетите бяха отпечатани на руски език. “Евровизия 2017 в ‘”лужник” ли се провежда, или все пак в Киев, Украйна?!”, написа във Фейсбук Роман Недзелский, генерален директор на украинския дворец на културата. Впрочем в оригиналния пост Лужник си е изписан с малка буква, не е грешка от наша страна.

Малко преди старта на конкурса френското списание “Paris Match” оповести, че клипът на българската песен “Beautiful mess” силно наподобява клипа на “Iron” на Woodkid. Заваляха коментари, правиха се разбори – кадър по кадър, които обвиняваха режисьора на българския клип Люси Иларионов в плагиатство.

С плагиатство или без, на откриването на тазгодишното издание на Евровизия българският участник Кристиан Костов мина по червения килим. Минаха и други участници. На миналогодишния победител обаче не дадоха. Оказа се, че баджът, който Сусана Джамаладинова (Джамала) е получила е невалиден.

По този повод нейният продуцент, Игор Тарнополский, написа във Фейсбук: “Не е ли странно, че на победителя от миналата година, който докара Евровизия в Украйна, му забраниха да се появява. “Такъв е регламентът на нашия конкурс.”, – обясни режисьорът на червения килим в Украйна. “Ние уважаваме правилата, затова го послушахме и не отидохме. В нощта преди откриването ни позвъниха от една агенция, която видимо усвоява пари от Евровизия и ни предложиха да се появим на церемонията с вертолет. На въпроса “Защо ни е да летим с вертолет?” последва отговор, че това е необходимо за имиджа на Украйна. Освен, че не разбрахме как този полет може да украси имиджа на страната, стана ясно, че нито има издадено разрешение за полет над Киев, нито са информирани съответните служби за това. Тоест на нас ни предложиха да прелетим над закритата за полети столица и да се приземим без разрешение на покрива на сграда, където са засилени мерките за сигурност, тъй като се очаква да дойде жената на президента на Украйна. Разбира се на церемонията отидохме с кола. 20 минути не ни допуснаха – полицейски кордон, национална гвардия, УДО (украинското НСО – бел. ред.) охраняваха входа от Джамала, гледаха ни, извиняваха ни се, но не можаха да ни пуснат. Не било нито по план, нито по регламент, нито по протокол, просто инструкции… толкоз. Можете да си представите, какво щеше да бъде с вертолета.”

Да, можем, а можем и да ви перефразираме дядо Вазов: Бедни, бедни Игор! Защо не влязохте с танк?

И така – Джамала не влезе, но Кристиан влезе. А там, по време на пресконференцията, журналистите го помолиха да изпее нещо. В отговор той подкара акапелно “Болката отляво” на Васил Найденов. Ние в редакцията на Не е смешно пък си харесваме “Синева”, затова малко съжаляваме, че не я подпука и нея.

„Преди всичко, аз съм голям фен на „Евровизия”. И възможността да представя България тази година не бих пропуснал за нищо не света. Това е голям шанс за моята кариера, защото милиони хора ще ме видят именно тук, на тази сцена”, обясни пред журналистите Кристиян, на когото медиите често му казваха и Крис. Всъщност в това кратко изказване се съдържат много отговори на много въпроси. И те съвсем не са свързани с Евровизия.

Междувременно от компанията Гугъл направиха свои прогнози за крайното класиране на базата на това кои песни, участващи в конкурса, се търсят най-много. Така победител трябваше да е Франция, следвана от Италия и България. Освен че Кристиан ще е в челната тройка, друго не уцелиха. Италия остана 9-та, Франция 26-та. Този случай също ни казва нещо важно – не се предовервайте на авторитети, и те не знаят какво ни готви бъдещето.

В Киев, на официален прием по повод откриването на Евровизия, Кристиан Костов се срещна с кмета на града Виталий Кличко, брат на Владимир, трън в очите на Кубрат. На срещата между двамата украинецът пожела успех на българина.

Успехът обаче можеше да поизчака. На 11 май, когато беше вторият полуфинал с участието на Кристиан някакъв украински блогър, Анатолий Шарий, пусна новина, че българският участник е пял на концерт в Крим на 1 юни 2014 г., малко след анексирането му от Русия. Медиите услужливо разпространиха “сензацията” и за миг се създаде впечатление, че случаят със Смайлова може да се повтори като този път и България ще е без участник, и Русия вече наистина няма да има кого да подкрепя. Впрочем тя и нямаше – след решението на украинските власти да не допуснат Смайлова до участие, Първи канал на руската телевизия отказа да излъчва тазгодишното издание на Евровизия, което пък автоматично лиши руснаците от правото на глас.

В отговор българската делегация заяви, че на въпросната дата Кристиан Костов е посетил Крим за няколко часа, като част от групата на деца таланти, участващи в музикалния формат The Voice Kids на руската обществена телевизия. Тогава той е бил на 14 години. Във връзка с това властите в Украйна решиха, че няма допуснато нарушение, както в случая със Смайлова , тъй като Кристиан е бил малолетен и не може да носи отговорност за действията си.

И така – Кристиан пя! И стана втори с 615 точки от вота на публиката. Първи бе португалецът Салвадор Собрал с песента „Amar pelois dos“ („Любов за двама“) със 758 точки.

Кристиан не скри разочарованието си от второто място. “Ако вие сте доволни, това е добре. Всичко това е за България. Много съм горд, че всички сте доволни от представянето. Смятам, че ние наистина заслужавахме победата. Съжалявам, че не донесох голямата награда на Евровизия в България.”, заяви българският представител.

Победителят пък, Салвадор Собрал, не успя да разбере как точно е станал първи. Той призна, че му е било изключитеално трудно да разбере принципа на гласуване, което го е объркало.

А междувременно Джамала все пак успя да се промъкне през кордона от полицаи. Направи го и без танк. Но определено не беше нейната Евровизия. По време на изпълнението й на финала зрител от публиката успя да се качи на сцената при нея и да си свали гащите. Камерите го уловиха само отзад! Едва тогава охраната се задейства и отведе нарушителя зад кулисите.

В интерес на истината трябва да отбележим, че украинката прояви хладнокръвие и професионализъм и продължи изпълнението си.

Очевидно един задник вече не прави чак такова впечатление, трябват повече. Но има надежда – предстои Евровизия 2018.