КНДР проведе нов тест с балистична ракети

Според източници в японското правителството Пхенян вероятно е изпитал балистична ракета от нов тип, тъй като полетът й не съответства на междуконтинентална балистична ракета.

При предишния опит ракетата се взриви минути след началото на полета си.

Говорител на Тихоокеанското командване (ПАКОМ) на американските въоръжени сили, цитиран от ТАСС, съобщава, че ракетата е изстреляна в 10:30 ч в събота хавайско време (23:30 ч българско), от полигон край град Кусон, прелетяла е 700 км и е паднала в Японско море.

Новоизбраният президент на Република Корея Мун Дже-ин свика спешно заседание на южнокорейския съвет за национална сигурност.

Японският премиерът Шиндзо Абе осъди опита на КНДР като нарече днешното изстрелване нарушение на резолюциите на ООН. Китай призова към сдържаност след изстрелването на севернокорейската ракета, а Белият дом поиска много по-големи санкции срещу Пхенян, предаде ТАСС.

Ракетното изпитание на Северна Корея е „заплаха за международния мир и сигурност“, тъй като Пхенян увеличава напрежението в региона, заяви говорител на Европейския съюз, предадe AFP.