Еманюел Макрон прие президентския пост от Франсоа Оланд

На тържествена церемония в Елисейския дворец председателят на Конституционния съвет Лоран Фабиюс обяви 39-годишния Макрон за осми президент на Френската република.

Макрон обеща да работи за преодоляване на разделенията в обществото и да се стреми да изгради силна Франция, със самочувствие в света, предадоха световните агенции.

“Европа и светът повече от всякога се нуждаят от Франция, и то от една силна Франция, която говори на висок глас за свободата и солидарността”, изтъкна новият френски президент.

Той обеща, че при неговото управление пазарът на труда ще стане по-гъвкав, ще бъдат създадени по-добри условия за бизнеса, за да помагат на компаниите, като иновациите ще бъдат в центъра на работата му като държавен глава.

На среща на четири очи досегашният държавен глава, социалистът Франсоа Оланд, който приключи петгодишния си мандат, и центристът Еманюел Макрон, който започва своя, обсъдиха държавните дела, включително предаването на кодовете за достъп до системата за изстрелване на ракети на страната. След това Оланд напусна Елисейския дворец.

Новият държавен глава ще номинира министър-председател утре. Също утре той ще направи и своята първа чуждестранна визита като президент на Франция и тя ще е в Германия, подобно на предшественика си Франсоа Оланд, който през 2012 година посети Меркел в Берлин в деня на встъпването си в длъжност, припомня АФП.