Участниците в срещата на Г-7 подписаха манифест за всеобхватно икономическо развитие

“Документът поставя основите на система за единна политика за постигане на равномерен икономически растеж”, посочи италианският министър на икономиката и финансите Пиер Паоло Падоан, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че в заключителната декларация са “определени конкретни действия по редица теми”. “На тази среща не говорихме само за глобални проблеми, но и обсъдихме конкретни отговори на конкретни задачи”, изтъкна Падоан.

Особено внимание на срещата е било обърнато на киберпрестъпността във финансовата сфера. Страните признават, че кибератаките са заплаха за икономиките на нашите страни и за предотвратяването им са необходими мерки на политическо равнище, се казва в комюникето, в което са посочени и срокове за изготвяне на съответни мерки – до октомври 2017 година.

Икономическата седморка потвърди и мандата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за оценка на условията и разработка на предложения за въвеждане на облагане с данъци на най-големите интернет компании (т. нар. уеб-данък). Всички участници са били единодушни, че общото решение е по-ефективно от националните планове, отбеляза Падоан.