Кибератака от типа вирус, искащ откуп, засегна компютри по целия свят

Откупът варира между 300 и 600 долара, платени в биткойнт. Плащането трябва да стане в идните три дни или цената ще се удвои. Ако парите не бъдат преведени в срок от седем дни, то хакнатите и заключени файлове ще бъдат изтрити.

Това се посочва в послание на киберпиратите, което се появява на екраните на заразените компютри, предаде Франс прес.

WannaCry, познат още като WanaCrypt0r 2.0, WannaCry and Wcry, е вид “ransomware” (или рекетьорски вирус), който заключва файловете на засегнатия компютър и ги криптира така, че потребителят няма достъп до тях, обяснява “Ройтерс”.

Програмата влиза в компютъра по два начина: при кликване върху или при сваляне на нещо. В случая, тя иска плащане в биткойни, за да върне достъпа на потребителя. Веднъж влязла в компютъра, тя започва да търси други компютри, които да зарази. Зловредният софтуер мутира, така че всеки път търси различни начини за достъп или за преодоляване на защити.

Противоречиви са данните за броя на засегнатите страни. Според фирмата за информационна сигурност Касперски е имало 45 000 атаки в 74 страни. Според друга фирма – Аваст, са били регистрирани 75 000 атаки в 99 страни. Според трета фирма за интернет сигурност – Форспойн, кампанията за заразяване на компютрите чрез имейли с вируса е още по-голяма и около 5 милиона заразени имейла се изпращат на всеки час.

Атаката вече порази учреждения и болници на британската Националната здравна служба. В резултат бяха блокирани компютрите на много лечебни заведения в страната. Организации и учреждения в Испания, Австралия, Белгия, Бразилия, Швеция, Франция, Германия, Италия, Мексико, Тайланд, Португалия, Аржентина, Украйна и др. също бяха засегнати, посочват анализатори.

Съобщения за кибератаки дойдоха и от Русия. Министерството на вътрешните работи, обяви, че са засегнати 1000 компютри от системата му, но нямало изтичане на данни. Атака е имало и срещу Следствения комитет на Руската Федерация, руското министерство на земеделието, водещият в Русия мобилен оператор Мегафон, допълват световните агенции. Според компанията, разработчик на антивирусни системи – „Лаборатория Касперски“,най-много нападения са регистрирани именно в Русия – 45 000, предаде Интерфакс.

Хакерите, стоящи зад настоящата атака, все още не са поели отговорност.

Министрите на финансите от Г-7 ще се ангажират със съвместна борба срещу нарастващата заплаха от международни кибератаки, се казва в проектодекларация за срещата им в италианския град Бари, предаде Ройтерс. Проектодокументът ще бъде разгледан от финансовите министри и централните банкери от Г-7, преди да бъде публикуван по-късно днес.