Май – месец за литература и изкуство

На 10 май за шести пореден път България се включи в инициативата Нощ на литературата. А на 20 май ще се проведе тринадесетото издание на европейската инициатива “Нощ на музеите и галериите”.

В сряда вечер, между 18 и 21 ч., в 12 български града на всеки половин час популярни личности четоха откъси от книги на съвременни европейски автори.

Целта на инициативата е културен обмен и взаимно запознаване на различни културни общности. В България събитието се прави за първи път през май 2012 година.

Десетки музеи и галерии в страната да се включат в европейската инициатива “Нощ на музеите” с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви. И през тази година към европейската инициатива се очаква да се присъединят много български читалища.

Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание.