Ердоган затопля отношенията с Тръмп преди визитата си във Вашингтон

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че посещението му в Съединените щати 16-17 май ще възвести ново начало в отношенията между двете държави, предаде Ройтерс.

Той изрази увереност, че срещата му с американския му колега ще доведе до обрат в решението на САЩ за въоръжаване на сирийските кюрдски бунтовници, допълва Асошиейтед прес.

Отношенията между двете съюзнички в НАТО са обтегнати заради различия в политиките за Сирия. САЩ обявиха план за въоръжаване на сирийските кюрдски Сили за защита на народа в борбата срещу “Ислямска държава”. Това разгневи Турция, която смята СЗН за сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Ердоган смята, че САЩ все още преминават през “преходен период” и че решения, като това за въоръжаването на СЗН, водят началото си от политиките на предходната администрация.

Агенция Ройтерс отбелязва, че четири дни преди срещата с Тръмп тонът на изявленията на Ердоган контрастира с този на външния министър, който заяви, че всяко оръжие, изпратено на СЗН, е заплаха за Турция. Министърът на отбраната на Турция пък описа американското решение като криза. Неговият американски колега обаче вчера, на среща в Лондон с турския премиер Бинали Йълдъръм, заяви, че е сигурен, че двете страни ще успеят да преодолеят напрежението, предизвикано от решението за въоръжаване на сирийските кюрди.