Георге Иванов отново отказа да даде мандата на Зоран Заев

“Президентът Иванов очаква от лидера на СДСМ да изпълни публично отправените изявления, че заедно с коалиционните партньори ще предоставят гаранции за укрепване на унитарноста на държавата и че всичко ще бъде в съответствие с Конституцията на Република Македония”, се казва в изявлението от 11 май.

Искането към Георге Иванов да връчи мандат на парламентарното мнозинство начело със социалдемократите бе отправено от новоизбрания председател на парламента Талат Джафери. Президентът Георге Иванов обаче отстоява позицията си, че тиранската платформа, скрепена в преговори между социалдемократите и албанските партии, или който и да е документ, противоречащ на Конституцията, не може да е основание за формиране на правителство.

Заев формира парламентарно мнозинство с три партии на етническите албанци, като прие тяхната платформа за разширяване на правата на албанското малцинство.

ВМРО-ДПМНЕ обвини лидера на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев, че за да спечели албанските избиратели, им е обещал да ги освободи от различни криминални обвинения, допълва МИА. Партията на Груевски твърди, че СДСМ не може да реализира т.нар. „Тиранска платформа” без подкрепата на престъпници от подземния свят.

Социалдемократическият съюз на Македония /СДСМ/ съобщи днес, че ще даде исканите гаранции за получаване на мандат за формиране на правителство и призова да се отблокират демократичните процеси в Македония и президентът Георге Иванов веднага да връчи мандат на Зоран Заев да състави правителство, предаде агенция МИА.