Тръмп прие Лавров в Белия дом

“Ние имахме много, много добра среща с г-н Лавров”, каза президентът пред репортери след разговора. “Искаме убийствата, ужасните убийства да спрат в Сирия възможно най-скоро и всички работим в тази посока”, добави той.

“Нашият диалог беше освободен от идеологизираност, която бе характерна на администрацията на Обама”, каза от своя страна Сергей Лавров и добави, че администрацията на Тръмп, включително президентът и държавният секретар, са “хора на действието, които искат да се договарят”, за да се решават “конкретни въпроси”.

Руският външен министър Сергей Лавров обсъди с президента на САЩ Доналд Тръмп и с държавния секретар Рекс Тилърсън сирийската криза и двустранното сътрудничество в борбата с тероризма, предадоха световните агенции.

На пресконференция в руското посолство във Вашингтон Лавров подчерта, че на срещите не са били обсъждани американските санкции, наложени на руски физически и юридически лица заради намесата на Москва в украинския конфликт. Не бяха обсъждани и твърденията за руска хакерска намеси в президентските избори в САЩ миналата година, каза той.

По думите му в центъра на дискусиите с представителите на САЩ е било създаването на т.нар. зони на деескалация в Сирия.

Лавров каза още, че двамата с Тилърсън ще разработят въпросите, които Тръмп и Путин ще обсъдят в кулоарите на срещата на Г-20 в Хамбург през юли.