Правителството предложи евродепутата Мария Габриел за български еврокомисар

Министър-председателят Бойко Борисов официално информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на кабинета.

“Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва премиерът в писмото до Юнкер.

Предложението за номинация бе направено след телефонен разговор между председателя Юнкер и премиера Борисов, проведен на 5 май, петък.

Идния вторник Мария Габриел ще се срещне с президента на ЕК. Въз основа на този разговор ще бъде определен ресорът й. След това тя ще бъде предложена за процедурата в Европейския парламент, където ще има изслушване, поясни пред журналисти заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Според Андрус Ансип, зам.-председател на ЕК, би било добре ако комисар от България отговаря за цифровите досиета. “Крайното решение за разпределянето на ресорите е на председателя Юнкер. Но аз мисля за моите дигитални битки. Ще бъде направено много в тази област през следващите две председателства” – коментира той.

От своя страна Мария Габриел посочи, че за нея тази номинация е израз на доверие и е отговорност. Като свой приоритет на новата позиция тя посочи обединението.

Мария Габриел е евродепутат от 2009 г. и е била член в ЕП на някои от най-важните комисии – по вътрешен ред, правосъдие и сигурност, по външна политика. Преди това е била преподавател в Академията за политически науки в Бордо.