Europe Day & День Победы

На 9 май Русия почита паметта на загиналите и подвига на ветераните във Великата отечествена война (1941–1945 г.). На същата дата Европейската общност отбелязва годишнина от мира и единството в Европа.

В нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлхорст се състои официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия. Това е краят на Втората световна война в Европа. Москва отбелязва това събитие с грандиозен салют. И днес празничната дата продължава да се отбелязва със заря и Парад на победата на Червения площад.

В Западна Европа и САЩ краят на Втората световна война не се отбелязва с големи военни шествия. Китай организира голям преглед на своята войска през септември 2015 г. в чест на 70-годишнината от края на Втората световна война, но това e еднократна акция.

У нас Денят на победата се отбелязва с различни събития и инициативи. Повече обаче са тези, свързани с Деня на Европа. На тази дата отбелязваме годишнината от историческата Декларация на Шуман.

Пет години след края на Втората световна война, през 1950 г., в Париж Робер Шуман (френският външен министър по това време) споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

В България 9 май е обявен за Ден на Европа с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.