Турски прокурори поискаха 3 623 строги присъди доживотен затвор за Фетхуллах Гюлен

Живеещият в САЩ мюсюлмански проповедник е основен заподозрян в 22 дела, заведени в Турция във връзка с осуетения опит за преврат на 15 юли 2016 г.

Междувременно, по време на посещението си във Вашингтон, турският министър на правосъдието Бекир Боздаг отново настоя пред американския си колега Джеферсън Сесионс за екстрадирането на Фетлалах Гулен, съобщава Анадолската агенция. Източниците на министерството описват срещата в понеделник като положителна среда преди посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в САЩ на 16 май, допълва агенцията.

Поисканите присъди са по всички дела, заведени срещу него, съобщава в. “Хюриет дейли нюз”, цитиран от БТА. В допълнение към тези присъди, прокурорите искат също 2923 години затвор за Гюлен, съобщава в. “Йени шафак”. На Гюлен е наложена и съдебна глоба, равняваща се на 2,2 милиона дни затвор.

Същевременно турската полиция е установила, че Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), в която членуват последователите на Гюлен, укрива свои членове в убежища, докато уреди заминаването им в чужбина. В. “Миллиет” съобщава, че полиция е провела антитерористична операция в рамките на разследването и са били издадени заповеди за арест на 78 лица. Според полицията сред укриваните членове на ФЕТО има полицаи и войници, както и гюленисти от разузнавателната агенция МИТ.