Еманюел Макрон получи поздравления за изборната победа

“Поздравявам Еманюел Макрон за убедителната му победа на президентските избори! Без Франция няма Европа.”, написа във Фейсбук българският президент Румен Радев.

Действащият френски президент Франсоа Оланд поздрави Макрон с изборната победа. В съобщение на Елисейския дворец, той заяви, че с убедителната победа френските избиратели са “потвърдили своята привързаност към Евросъюза и откритостта на Франция към околния свят.”, цитира ТАСС.

В подобен стил са и поздравленията, които Макрон получи от германския канцлер Ангела Меркел и президента Франк Валтер Щайнмайер. В изявленията си те акцентират върху приятелските взаимоотношения между Франция и Германия и бъдещето на двете държави в развитието на Европейския съюз.

“Liberté, Égalité, Fraternité (Свобода, Равенство, Братство). Това избра Франция днес. Беше, е и ще остане голяма нация в центъра и сърцето на Европа”, написа в своя профил в Twittrr немският външен министър Зигмар Габриел.

“Неговата победа на изборите – това е предизвикателство за нас, защото Макрон трябва да има успех. Ако той се провали, Льо Пен след пет години ще стане президент и европейският проект ще рухне. Затова във Франция трябва да се проведат реформи.”, добави Зигмар Габриел.

“Поздравявам Еманюел Макрон с голямата му победа днес като следващ президент на Франция. С нетърпение очаквам да работя с него!”, написа американският президент Доналд Тръмп в Twtter.

Китайският президент Си Дзинпин изпрати поздравителна телеграма, в която подчертава, че Китай и Франция са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и носят важна отговорност за световния мир и развитие.

Поздравителна телеграма до Макрон изпрати и българският премиер Бойко Борисов. В нея той отбелязва, че категоричната подкрепа за Макрон потвърждава желанието на френския народ за съхраняване на европейските ценности, принципите на свободата и демокрацията.