Еманюел Макрон е новият президент на Франция

След преброяване на 99,99% от бюлетините стана ясно, че лидерът на движение “Напред” е избран с 66,06 на сто от гласовете. Опонентът му, Марин льо Пен, получава 33,94%. Избирателната активност е 74.62%, съобщи АФП.

Рекордни 11,5 на сто от избирателите са пуснали или празна, или невалидна бюлетина, а общо 25,38 на сто от регистрираните 47 милиона избиратели са се въздържали да гласуват, сочат още данните. Това означава, че един от трима французи е отказал да направи избор между центристкия кандидат Еманюел Макрон и крайно дясната Марин льо Пен, което е рекорд от 1969 г. За първи път от 1969 г. активността на втория тур – 74,62 на сто – е по-ниска от тази на първия.

По време на предизборната си кампания Макрон предложи амбициозна програма за вътрешни реформи, включваща съкращаване на държавните разходи, облекчаване на трудовото законодателство, стимулиране на образованието в необлагодетелстваните райони и разширяване на защитата на самостоятелно заетите лица, припомня АФП.

Сред най-привлекателните за избирателите акценти в предизборната програма на Макрон са: освобождаване на голяма част от хората от плащането на т.нар. местен жилищен данък и пълно възстановяване на разходите за културни прояви.

Макрон е неизвестен за широката публика допреди три години, когато решава да приложи в света на политиката уменията си, придобити като инвестиционен банкер. След две години като министър на икономиката той напуска поста и през август м.г. основава безпартийното движение “Напред!” (En Marche!), като се обявява срещу статуквото.

До момента движението не се ползва с подкрепата на нито една политическа партия.

Според анкета En Marche ще получи между 24 и 26 процента от гласовете в предстоящите парламентарни избори през месец юни. Партията на републиканците – 22 процента, Националният фронт 21-22 процента, крайнолевият – 13-15 процента и Социалистическата партия – 8-9%, допълва Фрас прес.

Предаването на президентската власт ще се извърши на 14 май, съобщи действащият държавен глава Франсоа Оланд.