Президентът Радев: Важно е Българската армия да има подкрепата на своя народ и на нашите политици

Снимка: БГНЕС

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие строя на представителните блокове и ги поздрави по случай празника.

„Военнослужещи, знам колко трудна и рискова е вашата професия – благодаря ви, че въпреки предизвикателствата на времето продължавате да отстоявате каузата България с висок професионализъм.” – каза Румен Радев в тържественото си слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия. – “Нека свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа ви и сила на вашата десница. Драги ветерани и воини от запаса и резерва, благодаря ви за вашата всеотдайна служба в редовете на Българската армия и за това че предавате любовта и себеотрицанието към родината на следващите поколения“, каза още държавният глава.

След края на военния парад Радев посочи още, че предстоят тежки решения за Българската армия и е важно тя да има подкрепата както на народа, така и на политиците.

Снимка: БГНЕС

По-рано Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествения водосвет.
„Нека неоскъдяващата божествена благодат всякога да пребъдва над тези знамена, а Божията десница неизменно да бъде с родното наше войнство. Нека продължаваме да стоим здраво във вярата на нашите предци, да вървим по техните стъпки и да следваме оставения ни от тях образец и пример на безкористна и жертвена любов към Бога, към Неговата света Църква и към свидната ни Родина – майка България.” – каза в словото си патриарх Неофит.

 Наред с представителните части от всички родове войски на Българската армия начело с трибагреника, знамената-светини и бойните знамена, пред Паметника на Незнайния воин застанаха президентът и върховен главнокомандващ Българската армия Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, офицери, депутати, чуждестранни военни аташета и дипломати.