Отбелязваме Деня на храбростта и на Българската армия

Празникът в София започва с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин.

Ритуалът на освещаване на българските бойни знамена има дълбоки исторически корени. Първото свидетелство за него е от 917 година, преди победната битка на Цар Симеон I над византийските войски при река Ахелой.

Традиционния военен парад ще командва командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин в София и ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 12.00 часа пред Президентството на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

Националният военноисторически музей (НВИМ) днес посреща своите посетители с вход свободен.

Тържества по случай 6-и май ще има в цялата страна.

***

Денят на храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1-ви януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден „За храброст“ – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9-ти януари същата година се постановява честването на празника.

До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година). През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на храбростта на 6 май – Гергьовден. От 1931 г. Денят на храбростта и победите е обявен за боен празник на войската.

След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. – 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г.

Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август – денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 и 1992, българските воини честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май отново заема полагащото му се място в празничния календар на армията като Ден на храбростта и празник на Българската армия.