Само 52 % от младежите в ЕС подкрепят демокрацията като форма на управление

Снимка: faz.net

Това показва проучване на института YouGov и фондация TUI, проведено сред млади хора на възраст между 16 и 26 години в няколко държави от Общността, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

България не е включена в допитването.

За повече от една четвърт от тях демокрацията не е по-добра от другите форми на управление. 9 % от участвалите в анкетата дори вярват, че алтернативите й са далеч по-добри. Останалите не са дали отговор.

Оказва се, че младите хора в Германия и Гърция имат най-силно доверие към демократичното управление – 62 % от тях считат тази форма за най-добрия модел на отношение власт-общество.

Резултатите от анкетата показват още, че младите хора са по-скоро критични към работата на ЕС. 31% от младите гърци дори са застъпи идеята за излизане от Съюза.

60 процента от анкетираните гърци, 44 на сто от британците и 39 процента от италианците са на мнение, че ЕС се връща властта на националните правителства. В Германия тенденцията за засилване ролята на националното правителство е по-слабо изразена – 23 на сто.
В същото време обаче най-недоволни от управлението в своята държава са именно гърците – близо 90%. В Германия по-голямата част от анкетираните (53%) са доволни от своето правителство.