Правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти” встъпи в длъжност

Снимка: БГНЕС

На официална церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2 проф. Огнян Герджиков и министрите от служебното правителство предадоха властта на своите наследници от третия кабинет на Бойко Борисов.

По-рано днес, Борисов представи на президента Румен Радев структурата на новия кабинет и му връчи документ за успешно изпълнен мандат за съставяне на правителство. Държавният глава изпълни конституционните си задължения да предложи на Народното събрание да избере новия кабинет.

Мнозинството народни представители (ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”) утвърди структурата и състава на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов. БСП и ДПС гласуваха против. Нямаше въздържали се.

Снимка: БГНЕС

Министър-председателят и министрите в новоизбраното правителство се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, служебния премиер Огнян Герджиков, министрите от служебния кабинет и представители на вероизповеданията в България.

Снимка: БГНЕС

“Наше общо разбиране е, че днес страната ни и нейните граждани се нуждаят от отговорно управление” – каза той от парламентарната трибуна. „По волята на българския народ, двете политически формации – ПП ГЕРБ и коалиция „Обединени патриоти” поемаме отговорността за управлението на България в следващите 4 години.” – допълни Борисов.

Кабинетът „Борисов 3” ще се състои от четирима вицепремиери и 18 министри, имената на които станаха ясни вчера.

Надявам се да има приемственост в областта на председателството на ЕС, сигурността и външната политика, заяви президентът Румен Радев.
Вчера държавният глава постави висока оценка за работата на служебния кабинет. “Основните приоритети, с които започнахте своя кратък мандат, са изпълнени по най-добрия начин”, посочи той. Според Радев служебният кабинет е доказал, че е възможно в България да се произвеждат честни избори, в които изборните манипулации и купуването на гласове да бъдат сведени до минимум.