Макрон и льо Пен влязоха в пряк сблъсък преди вота на 7 май

В телевизионен дебат, организиран от обществената телевизия France 2 и частния канал TF1, излъчван едновременно по всички най-големи канали във Франция, кандидатите за президент си размениха остри критики по програмите си.

Кандидатът на “Националния фронт” Марин Льо Пен атакува фаворита за президент Еманюел Макрон за миналото му като инвестиционен банкер, наричайки го “кандидат на подивялата глобализация” и наследник на проваления мандат на Франсоа Оланд. Макрон отговори на удара, като подложи на тежка критика неспособността на Марин льо Пен да предложи смислени решения за икономическите проблеми на Франция като високия процент на безработицата. “Вашата стратегия е да казвате много лъжи… и да не предлагате нищо”, заяви кандидатът на движение “Напред!”. “Вие сте наследница на една система, която от десетилетия просперира, благодарение на гнева на французите”, каза Макрон.

Размяната на реплики стигна до лични обиди – Макрон нарече съперничката си на балотажа “паразит”, “лъжкиня” и “великата жрица на страха”. Льо Пен него каза за съперника си, че е “нагъл банкер”, “млад отвън, стар отвътре”

Льо Пен обвини противника си, че е няма план за гарантиране на националната сигурност и че е снизходителен към ислямския фундаментализъм, а Макрон заяви, че опонентката му пада в “клопката”, която извършителите на атентатите “”залагат”, като тласка страната към гражданска война.

Двамата влязоха в напрегнат спор също така за ЕС и еврото. Льо Пен заяви, че като напусне ЕС, Франция ще си спестява по 9 милиарда евро на година. Но Макрон каза, че истинската сума, която страната внася в евробюджета, е 6 милиарда, а освен това изтеглянето от ЕС изобщо не значи спестяване.

Експресно проучване на телевизия BFMTV показа, че Еманюел Макрон е успял да задържи високата подкрепа, на която разчита през последните две седмици. 63% от анкетираните зрители на дебата посочват, че той е бил по-убедителен в сравнение с Марин льо Пен.

Над 20 милиона души са проследили телевизионния дебат, който продължи два часа и половина.