Президентите на Русия и Турция се срещнаха в Сочи

Лидерите на двете страни потвърдиха позициите си от срещата им през март в Москва.

Според руския президент кризата между Русия и Турция, която възникна през есента на 2015 г. е преодоляна. “Сега можем уверено да констатираме, че възстановителният период в руско-турските взаимоотношения е завършен, ние се връщаме към нормално партньорско взаимодействие.”, заяви Путин, цитира ТАСС. “Турция се явява важен и перспективен партньор за Русия.”, подчрта той.

На срещата президентите на Русия и Турция обсъдиха въпроса за премахване на ограниченията пред двустранната търговия, а също и възможността за разплащане в национални валути.

Като краткосрочна цел Путин и Ердоган набелязаха завършването на Руско-турския инвестиционен фонд, който трябва да разполага с капитал в размер до $1 млрд. Съгласно споразумението от предишната среща между двамата лидери, първата сделка по него трябваше да стане до края на месец април.

Други теми на разговор бяха изграждането на газопровода “Турски поток” и строителството на турската АЕЦ “Аккую”, чиято инвестиция се оценява на $22 млрд.

Путин подчерта необходимостта Турция да осигури безопасността на руските туристи. “Съответните руски ведомства са готови да окажат на турските спецслжби всякакво съдействие по тези въпроси.”, заяви руският президент.

Той добави, че Русия е готова да облекчи визовия режим за някои категории турски граждани, но за тази цел е необходимо да се подобри антитерористическото взаимодействие между спецслужбите. “Ние разбираме, че има категория на турските граждани, които постоянно са в Русия по бизнес дела и за тях сме готови да въведем специален, много по-либерален режим, отколкото за всички останали граждани, посещаващи нашата страна”, заяви Путин.

Руският лидер отново поздрави своя колега за резултатите от проведения референдум в Турция. “Имайте предвид, че много неща, които правим с вас, имат концептуален характер и трябва да бъдат потвърдени от нашите парламенти.”, заяви той пред Ердоган, цитира Анадолската агенция.