Путин прие Меркел в резиденцията си в Сочи

Основни теми на срещата между Путин и Меркел в черноморския курорт бяха борбата срещу тероризма, ситуацията в Близкия изток, както и прилагането на споразуменията от Минск, предаде ТАСС.

Официален повод за визитата на Ангела Меркел е подготовката за Срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в Хамбург през юли. Путин обеща, че ще помогне тя да бъде успешна и ползотворна, допълва руската информационна агенция.

На пресконференция след разговора Владимир Путин заяви, че е получил подкрепа за засилване на процеса на преговорите в рамките на Астана и Женева. “Вярваме, че решението на сирийския въпрос може да се намери само чрез мирни средства и под егидата на ООН”, – каза той, цитиран от ТАСС.

Руският президент призова и за задълбочено и безпристрастно разследване на инцидента с химически оръжия в Хан Шейхун на 4 април.

Президентът на Руската федерация обсъди с германския канцлер и необходимостта да се спазват стриктно всички страни по минските споразумения. Путин отбеляза, че ситуацията в Украйна е “въпрос на сериозна загриженост” и че страните от Нормандската четворка ще продължат да участват активно в разрешаването на украинската криза, което означава, че работата в този формат ще продължи и след президентските избори във Франция. Той припомни трагичните събития в Одеса през 2014 година като допълни, че трябва да се предотвратяват подобни престъпления в бъдеще.

Срещата с германския канцлер Ангела Меркел предхожда разговорите на руския президент Владимир Путин с турския му колега Реджеп Ердоган. На 3 май в Сочи двамата държавни лидери ще обсъдят важни въпроси, сред които бъдещите военни операции в Сирия. На 16 – 17 май Ердоган ще разговаря по темата и с американския президент Доналд Тръмп.