Ердоган се завърна в Партията на справедливостта и развитието

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган официално се присъедини отново към управляващата „Партия на справедливостта и развитието“, след като гражданите подкрепиха конституционните промени на референдума на 16 април.

Той ръководи партията от 2001 г., но трябваше да се оттегли, когато стана президент през август 2014 г.

Днес, в централата на партията, той подписа документ, узаконяващ връщането му в партията, на която е съучредител и която нарича “моето пето дете”.

В речта си по време на церемонията министър-председателят Бинали Йълдъръм заяви, че Ердоган ще бъде номиниран за председател на партията на извънредния конгрес на 21 май, предава Анадолската агенция. По-рано заместник-председателят на ПСР Ясин Актай посочи, че решението за връщането на Ердоган като лидер на партията е единодушно.

Веднага след церемонията по тържественото завръщане на президента в редиците на управляващата Партия на справедливостта и развитието той се включи в заседанието на парламентарната група, където настоя Европейският съюз да отвори нови глави в процеса на присъединяване на Турция. В противен случай Анкара няма какво да обсъжда с Общността и ще каже “сбогом”, каза той, цитиран от Ройтерс.

Коментарите му бяха направени след като еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан подчерта, че Турция под управлението на Ердоган е обърнала гръб на присъединяването към ЕС.

“Отсега нататък няма друг вариант освен отварянето на главите. Ако не ги отворите, сбогом”, заяви Ердоган.