КНДР изстреля нова балистична ракета

Изпитанието беше неуспешно, но идва ден след като американският президент Доналд Тръмп предупреди за последващ “голям конфликт”.

Китай, Япония и Република Корея осъдиха действията на КНДР.

Ракетата, изстреляна в 5,30 часа местно време, е избухнала във въздуха и е паднала в Японско море, предаде CNN. Полетът е продължил 15 минути. Властите в Република Корея първи съобщиха за инцидента.

“Северна Корея не уважи желанията на Китай и на многоуважавания му президент чрез изстрелването, макар и неуспешно, на ракета днес. Лошо!”, коментира в Twitter американският президент Доналд Тръмп. От администрацията на Белия дом съобщиха, че е възможно Вашингтон да наложи и санкции на КНДР.

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе нареди да бъдат въведени повишени мерки за сигурност след ракетния опит, предаде ТАСС. Абе е поискал проверка и засилване на безопасността на морските и въздушни съдове, а така също и да бъдат предприети всички възможни и нужни мерки за подготовка за “непредвидени обстоятелства”.

По-рано китайският външен министър Ван И поиска от САЩ да спрат военните маневри в КНДР, за да се избегне ескалация на напрежението с Пхенян.

“Ние трябва, от една страна, да спрем ядрените дейности на Северна Корея, но от друга трябва да бъдат прекратени големите маневри в корейски води”, каза Ван на пресконференция в Берлин в сряда, 26 април, където се срещна с германския си колега. Запитан какви са рисковете от въоръжен конфликт, Ван отговори, че “дори един процент риск не може да бъде толериран”, защото една война би имала “невъобразими” последици.

През март КНДР изстреля четири четири балистични ракети, като три от тях паднаха в изключителната икономическа зона на Япония.