Протестиращи в Македония нахлуха в парламента

Изборът на депутата от партията “Демократически съюз за интеграция” Талал Джафери за председател на Събранието на Република Македония стана повод за ожесточени сблъсъци в парламента.

Активисти на движението “За единна Македония” проникнаха снощи, 27 април, в заседателната зала на македонския парламент малко след като за председател на законодателния орган на страната беше избран бившият министър на отбраната Талал Джафери, съобщи ТАСС.

Недоволството произлиза от факта, че името му се свързва с албанската сепаратискта организация “Армия за национално освобождение”, която действаше по време на въоръжения конфликт в Македония през 2001 г.

Протестиращите са се опитали да нахлуят в залата за пресконференция, където в този момент са се намирали лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев и новоизбраният председател на парламента Талал Джафери.
По информация на Радио Свободна Европа при опита за нахлуване е избухнало спречкване между протестиращите и привърженици на СДСМ, в което е пострадал и лидера на социалистите Зоран Заев.

В сблъсъците, станали в сградата на парламента и извън нея са пострадали повече от 100 души, в това число и над 20 полицаи.

С наранявания са трима депутати от Демократически съюз за интеграция”. По-сериозно е пострадал лидерът на партията “Алианс за албанците” Зядин Села, който е бил откаран в спешното отделение на клиника в Скопие, съобщава Радио Свободна Европа.

СДСМ обвини опозиционната ВМРО-ДПМН на бившия премиер Никола Груевски за станалите събития.