Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ

Според конституцията кандидатът за премиер, Бойко Борисов, има 7-дневен срок, в който да предложи структура и състав на Министерския съвет.

ГЕРБ, Обединените патриоти и правителството, с подкрепата и на “Воля”, целят да направят така управлението, че да дава веднага резултати, заяви лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов.

По-рано в парламента беше подписано коалиционно споразумение между ГЕРБ и Обединените патриоти за съвместно управление.

Четиригодишен пълен мандат на управление записаха в коалиционното споразумение ГЕРБ и Обединените патриоти. В документа е определена също структурата на Министерския съвет – един премиер, четирима вицепремиери и 17 министри.

Коалиционното споразумение предвижда решенията да се вземат с консенсус от шестчленен Политически съвет, в който, от една страна, са председателите на партиите от Патриотичния съюз – Каракачанов, Симеонов и Сидеров, от друга, на ГЕРБ – Борисов, заместникът му в партията Цветан Цветанов. Засега третият от ГЕРБ не е ясен. Той ще бъде излъчен от самата политическа сила.

В споразумението са записани приоритетите, както и задължението месец след встъпването си в длъжност правителството да изготви и детайлна програма за управление, одобрена първо от Политическия съвет.

Държавният глава изрази надежда ГЕРБ и коалиционните им партньори да излъчат убедителни кандидатури за министри, както и че с управленската програма ще се отговори на най-насъщните очаквания на българите – сигурност, доходи, справедливост, законност. Убеден съм, че опитът от миналото ще бъде ваш добър съветник, каза още Радев на Борисов и му пожела успех.
Служа на Република България, отговори Борисов.