Европа не затваря вратата за Турция, но е време за преосмисляне на отношенията

Това е общата позиция, която евродепутатите изразиха по време на дебат с комисаря по европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, в сряда, 26 април.

Някои от тях отхвърлиха изобщо възможността Турция да се превърне в пълноправен член на ЕС, докато други все още се надяват, че едно временно замразяване на преговорите, което ще даде възможност на Турция да промени сегашния си политически курс, ще бъде достатъчно.

Разширен митнически съюз, по-голям търговски обмен и обмен на студенти, както и сътрудничество в областта на сигурността и миграцията са някои от идеите, които бяха представени.

Отношенията ЕС – Турция ще бъдат поставени и на неформалната срещата на ЕС с държавите, кандидатстващи за членство в Блока на 28-29 април в малтийската столица Валета.

На фона на масовите арести в Турция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Анкара да спазва законовите процедури, предава AFP.

Само снощи, 26 април, в Турция са освободени от длъжност около 9103 полицейски служители за предполагаеми връзки с организацията на гюленистите (ФЕТО), сочена от Анкара като отговорна за юлския опит за държавен преврат, пише вестник Hurriyet. По-рано през деня в страната бяха задържани над хиляда предполагаеми гюленисти. Същевременно бе съобщено, че властите са издали над три хиляди заповеди за арести.