България е в предпоследната група по свобода на медиите

Само в 49 държави има свобода или поне задоволително положение за медиите. В годишната класация на „Репортери без граници” България е на 109-то място. В класацията са включени 180 държави.

Страната ни за първи път изпада до предпоследния сегмент от държави в подредбата, при които свободата на пресата и медийната ситуация като цяло се дефинира като “лоша”. През 2016-а България заемаше последното място в по-горния трети сегмент – “Проблемна ситуация”.

“Позицията на България се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси” – посочват от международната неправителствена организация в резюмето за класирането на страната, озаглавено “Да подкупиш медиите”. В текста се посочва още, че “държавното разпределение на европейски средства към определени медии се осъществява при пълна липса на прозрачност, което всъщност подкупва редакторите, за да улеснят правителството с политическото си докладване или да се въздържат от покриването на някои проблемни теми”.

И тази година Русия остава в дъното на индекса и заема 148-мо място. Турция е на 155-то място.

В новия световен индекс на организацията челните позиции заемат скандинавските държави – Норвегия, Швеция, Финландия, Дания. Петото място е за Нидерландия. В топ 10 влизат още Швейцария (шесто място) и Белгия (девето място). Австрия е поставена под номер 11, преди Германия, която е на 16-та позиция. Великобритания е под номер 40, а САЩ – три позиции по-надолу, на 43-то място.