Хиляди учени участваха в първия Марш на науката

Събитието бе организирано в цял свят в събота, 22 април – Деня на Земята, за да представи дейности в защита на околната среда. Маршът бе и протест срещу политиките спрямо науката.

Демонстрацията във Вашингтон бе насочена срещу президента Тръмп, който предложи драматично съкращение във финансирането за научни изследвания и се обяви срещу пактове за климата и екологичните разпоредби на предшественика му Барак Обама. Критики към американския президент отправиха и протестиращите в Мексико сити.

Стотици „сателитни” шествия бяха организирани в Австралия, Бразилия, Канада, много страни в Европа, Япония, Мексико, Непал, Нигерия и Република Корея.

В Лондон стотици хора се разходиха от Музея на науките с плакати, сред които с надпис “Науката е секси”. В Гана организаторите се фокусираха върху лекции и екологични действия в защита на силно замърсената околна среда. Протестиращите в големите университетски градове в Европа публикуваха снимки в Туитър от маршовете.
Демонстрантите в Сидни, облечени с бели лабораторни престилки, призоваха политиците да подкрепят научната общност.

„Марш за науката“ бе организиран и в София. Това е първата стъпка на глобално движение за защита на науката и жизненоважната роля, която тя играе в нашето здраве, сигурност, икономика, посочиха организаторите. В шествието, което тръгна в 18:30 ч. в събота от стълбите на Ректората на Софийски университет и завърши час по-късно на площада пред Президентството, взеха участие преподаватели, изследователи и студенти от най-различни области, както и множество граждани.

Защо? Защото науката, учените и основаните на факти политики са под атака на национално и глобално ниво. На много места по света и у нас се случват бюджетни съкращения за изследвания, цензура на изследователите и заличаване на важни данни. Пасивността заплашва здравето ни, храната ни, въздухът който дишаме, водата която пием, климата и околната среда като цяло… тоест НАС. Време е за хората, които подкрепят науката да предприемат публична позиция и да я отстояват. – обясняват организаторите на събитието.

Маршът на науката в София задава и следващото събитие.
От 11 до 14 май за седма поредна година ще се проведе Софийският фестивал на науката. Събитията, повечето от които са безплатни, ще се проведат в София Тех Парк, в иновационен форум “Джон Атанасов”.