Днес е първият тур от президентските избори във Франция

Според социологическите проучвания и анализаторите тези избори ще бъдат едни от най-оспорваните в историята на републиката.
Очакваният втори тур е насрочен за 7 май.

Днес французите избират бъдещия президент на страната измежду 4-мата основни кандидати:

Независимия центрист Еманюел Макрон – бивш министър на икономиката; основател на безпартийното движение “Напред!” (En Marche!).
Ако 39-годишният центрист бъде избран, той ще бъде най-младият държавен глава на Франция след Наполеон Бонапарт.

Марин льо Пен – лидер на “Национален фронт”, реален претендент да бъде първата жена държавен глава на Франция, а и първи крайнодесен президент на страната след Втората световна война. Анкетите определят за Льо Пен сигурно класиране за балотажа на 7 май.
48-годишната Льо Пен иска оттегляне от Шенген, от еврозоната и референдум за “Фрекзит”

Бившия премиер Франсоа Фийон, срещу когото започна разследване по време на кампанията, но той не се отказа от надпреварата. 63-годишният Фийон има 36-годишен стаж в политиката.
Социалконсерваторът Франсоа Фийон се обявява за затопляне с Русия, преразглеждане на Шенгенското споразумение в частта за външния и вътрешния граничен контрол.

Кандидата на “Лявата партия” Жан-Люк Меланшон – поклонник на Фидел Кастро и Уго Чавес и противник на Ангела Меркел. Левият кандидат обещава да свика референдум за “Фрекзит”, ако Меркел и другите лидери не се откажат от курса за икономии, и да извади Франция от МВФ и НАТО.

Другите кандидати, според социолозите – без шансове да влязат в Елисейския дворец, са: Беноа Амон, Френска социалистическа партия; Никола Дюпон-Енян, партия “Дебу ла Франс” (“На крак, Франция”); Филип Путу, “Нова антикапиталистическа партия”; Натали Арто, партия “Работническа борба”; Франсоа Аслино; Жак Шеминад; Жан Ласал.