Германия е раздвоена по въпроса за членството на Турция в ЕС

Германският външен министър Зигмар Габриел се изказа против вземането на “преждевременни решения” и прекратяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз след референдума за поправки в турската конституция, предаде ТАСС.

В интервю за в. “Райнише пост” министърът посочи, че има редица теми, които трябва да се обсъдят с Турция – от ареста на журналиста от “Велт” Дениз Юджел до операциите в Сирия. В крайна сметка обаче Турция сама трябва да реши дали желае да се отдалечи още повече от ЕС, подчерта той.

По-рано днес в. “Велт” съобщи, позовавайки се на дипломатически източници, че ЕС планира да обсъди въпроса за временно преустановяване на преговорите за членство на Турция.

Според изданието тази тема ще бъде на дневен ред на среща на външните министри от ЕС в края на следващата седмица в Малта (28-29 април). По информация на “Велт” Еврокомисията скоро ще препоръча преговорите с Анкара да бъдат преустановени за неопределено време “заради сериозно и продължително нарушаване на свободата, демокрацията и правата на човека” в
Турция.

Преди дни председателят на парламентарната комисия по външни работи в германския Бундестаг Норберт Рьотген обяви, че смята за нужно прекратяването на преговорите с Турция за присъединяването й към Евросъюза.

За разлика от съпартиеца си, канцлерът Ангела Меркел се въздържа от коментари. Тя призова турските власти към “уважителен диалог” в страната.

Проучване на телевизия АРД показва, че близо две-трети от германците не искат и да чуват за сценарий „Турция в Европейския съюз“. 64% от анкетираните смятат, че преговорите с Анкара за членство в европейската общност трябва незабавно да бъдат прекратени. 58% от запитаните пък споделят, че са против двойното гражданство за имигранти. Според тях не трябва да се дава немско гражданство на хора, които не са родени в страната.

В Германия живее най-голямата турска диаспора.