Разсекретиха архивите за Холокоста

Библиотеката на Алфред Винер в Лондон – един от най-големите и известни архиви в света, събиращ данни за Холокоста, вече предлага достъп до засекретени по-рано документи от Комисията на ООН за разследване на военни престъпления (UNWCC), предаде Deutsche Welle.

Комплектът документи, предаден на библиотеката в цифровизиран вид, съдържа огромно количество материали за Холокоста и разследването на престъпленията, извършени от нацистите, събрани от съюзниците в Антихитлеристката коалиция в периода 1943-1949 г.

В архива се пазят свидетелски показания на военнопленници и затворници в концентрационните лагери, списъци на предполагаеми военнопрестъпници, обвинителни актове, протоколи от съвещания, преписки, записи от съдебни заседания и др. Всички тези файлове са използвани за подготовката на Нюрнбергския процес от ноември 1945 г. срещу ръководството на Нацистка Германия.

През март 1947 година, по време на Нюрнбергските процеси, Роберт Кемпнер, зам.-главен обвинител, съвсем случайно открива един протокол, който привлича вниманието му заради червения печат “Държавна тайна”. Документът от 15 страници носи безобидното заглавие “Заседателен протокол”. Но всъщност представлява един вид сценарий за систематичното унищожаване на европейските евреи. Става дума за протокола от т.нар. Ванзейска конференция, която се провежда на 20 януари 1942 година, припомнят от българската редакция на DW.