Рама: Европа ще се изправи пред кошмар, ако Балканите полудеят

Албанският премиер Еди Рама заяви, че ако перспективата за членство на страните от Западните Балкани в Европейския съюз продължи да избледнява, не може да се изключи обединяване на Албания с Косово.

В интервюто си за Politico, във вторник, 18 април, Рама също така подчерта, че Европа може да се изправи пред “кошмар”, ако Балканите “полудеят” заради отпадането на разширяването от програмата на ЕС, и регионът се превърне “в сива зона, в която други играчи имат повече влияние, отколкото Европейският съюз”. Той обаче подчерта, че отвореният път към Европа отлага тези възможности и гарантира мира в региона.

След като албанският премиер Еди Рама хвърли регионалната “атомна” политическа бомба, наречена “тиранска платформа”, нито един официален представител в Брюксел не осъди тази дестабилизираща стъпка, пише днес скопският вестник “Дневник”.

Отговорът на Сърбия не закъсня. “Искането на Рама е още едно потвърждение, че създаването на “Велика Албания” е обща платформа на всички албанци, която по своята същност представлява заплаха за мира и стабилността на Балканите и Европа”, коментира сръбският външен министър Ивица Дачич.
“Какво ще се случи, ако Вучич заяви, че е възможно обединение на Сърбия и Република Сръбска, ако не влезем в ЕС? Или мълчанието е знак за съгласие?” – коментира той.

Лидерът на Сръбската народна партия (СНП) Ненад Попович призова днес сръбското правителство да обяви албанския премиер Еди Рама за персона нон грата на територията на Сърбия, предаде Танюг. В открито писмо Попович изтъкна, че СНП възприема това изявление на Рама като опасна заплаха за бъдеща анексия на Косово, което според сръбската конституция е неделима част от Сърбия.

Той смята, че Сърбия трябва да реагира най-енергично на тази заплаха и да изпрати ясно послание на международната общност, че Сърбия и нейните съюзници никога няма да позволят създаване на Велика Албания, която представлява най-голямата заплаха за мира и стабилността на Балканите.

Албанският министър на външните работи Дитмир Бушати, който е на посещение във Вашингтон, отрече съществуването на “тиранска платформа” и че Албания се намесва във вътрешните работи на Македония, съобщи МИА.