Днес започна работата си 44-ото Народно събрание

Новоизбраните народни представители се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

На тържественото заседание присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Огнян Герджиков и министри, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, представители на вероизповеданията, евродепутати, представители на институции и на дипломатическия корпус.

Първото заседание на новия парламент откри най-възрастният народен представител Тома Томов.
Димитър Главчев беше избран за председател на 44-ото Народно събрание, а за негови заместници – Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от “БСП за България”, Явор Нотев от “Обединени патриоти”, Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки от ВОЛЯ.

Парламентарно представените политически сили представиха своите приоритети в работата си през следващите четири години.

ГЕРБ залага на реални решения – продължаване на съдебната реформа, борбата с корупцията на всички нива, стандарт на живот, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване, национална сигурност и икономически просперитет, посочи от името на партията председателя на ПГ на партията Цветан Цветанов.

Партньорите на ГЕРБ във властта – “Обединени патриоти”, продължават да работят за отстраняване от властта на ДПС и ДОСТ. Сред приоритетите им са още: антимонополно и антикартелно законодателство, прекратяване на дългосрочните договори с американските ТЕЦ “Марица-изток” 1 и 3, удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, полицейско присъствие във всяко населено място.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ бе категоричен, че Движението не може и няма да подкрепи каквото и да е присъствие на краен национализъм в управлението. ГЕРБ гарантира, че крайни форми на национализъм, каквито се вменяват от опозицията, няма да бъдат допуснати.
Мустафа Карадайъ призова за създаване на мнозинство на ценностна основа, което да гарантира сигурност и стабилност на страната.

БСП се заяви категорично като опозиция, но и като управленска алтернатива на ГЕРБ. Председателят на ПГ на “БСП за България” и на БСП Корнелия Нинова открои и темите, по които трябва да се търси национално съгласие: гарантиране на суверенитета и националната сигурност и обединен и силен ЕС, катто и българското председателство на ЕС.

Председателят на ВОЛЯ Веселин Марешки се отказа от предварително подготвеното си слово за откриването на 44-ото Народно събрание с мотива, че днес може да каже всичко, но – попита той – “какъв е смисълът от целия този театър, да не кажа цирк, ако нищо добро не се случва за българските граждани, за българската държава”.

През следващата седмица президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат на кандидата за министър-председател на най-голямата парламентарна група /ГЕРБ/ за съставяне на правителство с надеждата в началото на май новото правителство да бъде факт.