Турското правителство удължи извънредното положение в страната с още три месеца

Снимка: AFP

Решението на правителството ще бъде внесено за утвърждаване в парламента, съобщи снощи вицепремиерът Нуман Куртулмуш, цитиран от Ройтерс и ТАСС.


Това е третото поред удължаване на извънредното положение след опита за преврат на 15 юли миналата година.

Препоръката на Съвета за национална сигурност на Турция за удължаване на извънредното положение в страната, считано от 19 април, е с цел “да бъде гарантирана защитата на правата и свободите на гражданите, демокрацията и принципите на правовата държава “, се посочва комюнике на Съвета.

Извънредното положение бе удължено за последно с три месеца на 19 януари. То дава право на правителството да заобикаля парламента при приемането на нови закони и да ограничава или суспендира права и свободи, когато сметне за необходимо. Противниците на президента Ердоган критикуват мярката, твърдейки, че тя е използвана като претекст за смазване на несъгласието.

В същото време правозащитната организация Хюман райтс уоч препоръчва президентът и правителството на Турция да прекратят извънредното положение и да осигурят спазването на правата на човека в страната независимо от политическите възгледи на хората, предаде ТАСС.

От организацията обявиха, че референдумът в Турция се е състоял на фона на безпрецедентни репресии и контрол над медиите от страна на президента и правителството.