Партиите сформираха парламентарните си групи

Ден преди първото пленарно заседание на 44-ото Народно събрание парламентарните групи на петте формации, които влизат в състава му, проведоха първите си заседания.

Сред първите задачи на народните представители е да гласуват новото правителство.

На 13 април ГЕРБ и “Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО” финализираха преговорите си и се обединиха около управленска програма с визия до 2021 г.

След началото на 44-ото Народно събрание ще започнем да говорим за коалиционно споразумение с Обединените патриоти, каза днес заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който отново ще оглави парламентарната група на партията.

Димитър Главчев беше утвърден за председател на НС. За зам.-председател ГЕРБ ще предложат Цвета Караянчева.

Явор Нотев е възможната кандидатура на Обединени патриоти за заместник-председател на Народното събрание, обяви лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще оглави и парламентарната група “БСП за България”. Зам.- председатели ще бъдат Драгомир Стойнев, Жельо Бойчев, Антон Кутев и Крум Зарков. Говорител на групата е журналистката и вече депутат Елена Йончев, секретар по финансите – Георги Търновалийски, секретар по международната дейност – Кристиан Вигенин, парламентарен секретар – Филип Попов.
Левицата ще предложи за заместник-председател на парламента Валери Жаблянов.

И ДПС избра ръководство на групата. Неин председател ще бъде Мустафа Карадайъ, а зам.-председатели – Хамид Хамид, Йордан Цонев и Халил Летифов. За зам.-председател на Народното събрание ще бъде предложена д-р Нигяр Джафер.

Предложението за зам.-председател на парламента на най-малката парламентарна група в НС – “Воля”, е Веселин Марешки. Председател на групата най-вероятно ще е Гергана Стефанова.

Първото заседание на 44-ото Народно събрание е утре от 10.00 часа. То се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България.