Опозицията в Турция поиска анулиране на вота

Опозиционни сили в Турция поискаха анулиране на вота от 16 април заради серия нередности, особено решението на Висшата избирателна комисия да приема бюлетини, които не са подпечатани, както се изисква по закон.


В отговор турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че слуховете за нередности на референдума през уикенда са напразно усилие да се хвърли съмнение върху резултата и допълни: “Волята на народа е отразена пред изборните урни и дебатът е приключен”.

“Опозицията не бива да говори, след като народът се е произнесъл”, каза още Йълдъръм.

Турция не признава и докладите на наблюдателската мисия на ОССЕ.
“Някои държави от ЕС се противопоставят на конституционните промени в Турция повече от опозицията в страната”, посочи президентът Ердоган, обръщайки се към свои привърженици пред президентския дворец в Анкара в деня след вота.

Според наблюдателската мисия на Съвета на Европа референдумът е бил несправедлив заради държавната подкрепа за кампанията за “да”, арестите на журналисти и затварянето на опозиционни медии. Алев Корун посочи, че 2.5 млн. гласа може да са били манипулирани в турския референдум, в който “да” победи с минимална преднина от малко над 1.3 млн. гласа.

От Съвета откроиха като проблеми още решението на изборната комисия, в нарушение на закона, да приема пликове с бюлетини без официален печат, както и неравностойната кампания.

Президентът Реджеп Ердоган отхвърли обвиненията на наблюдателите и ги посъветва “да си знаят мястото”.

“Нито виждаме, нито чуваме, нито признаваме политическите доклади, които вие пишете. Ще продължим пътя си”, каза той пред свои привърженици. “Тази страна проведе най-демократичните избори, такова нещо не е виждано в никоя западна държава.”