За Турция “вратата в Европа” вече е затворена

Турция изгуби шанса за влизане в Европейския съюз след референдума за конституционни промени, заяви в интервю за германския в. “Билд” австрийският външен министър Себастиан Курц, цитиран от ТАСС.

“Да”, – каза Курц в отговор на въпроса дали може да се смята, че за Анкара “вратата в Европа” вече окончателно е затворена.

По думите на австрийския външен министър, Турция няма шанс и за получаване на безвизов режим. “Не виждам пространство за маневри относно безвизовия режим. Ние повече не трябва да даваме обещания на Турция”, каза Курц. Той посочи, че президентът Реджеп Тайип Ердоган “съзнателно водеше антиевропейска кампания и атакуваше Европа”.

Курц се обяви също за прекратяване на финансовата подкрепа за Турция, която Анкара получава в рамките на процеса на интеграция в ЕС. По думите му, ЕС не трябва да предоставя на Турция средства за присъединяване, “което така или иначе няма да се случи”. “След референдума не трябва да се правим, че нищо не е станало”, отбеляза австрийският външен министър.

По-рано Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия в Европарламента, анонсира промяна на политиката на ЕС спрямо Анкара.
“Съвсем конкретно това означава, че преговорите за членство в ЕС, които ние все още водим, просто не могат да продължат”, заяви Вебер.

Той обаче подчерта, че Турция е голяма, силна и важна страна. “Тя е наш съсед и икономически партньор”, каза още Вебер и апелира към задълбочен анализ на резултатите от референдума, които, по думите му, не гарантират категорична победа за Реджеп Ердоган.

Турският народ гласува доверие на президента Ердоган. На проведения референдум концепцията му за конституционни промени печели одобрението на около 52% от избирателите. Данните са извадени при обработка на 97% от бюлетините.

На европейските лидери президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната може да проведе референдум за членството в Европейския съюз.
„Какво ни карат да правим от 54 г. на вратата на ЕС? Да чакаме!“, подчерта Ердоган, обръщайки се към поддръжници пред президентския дворец в Анкара.
„Ние ще седнем и ще говорим, също така можем да проведем референдум за членството в ЕС“, каза той.