Властите в Турция обявиха победа на референдума за промяна на Конституцията

По предварителни данни, при преброени около 90 % от бюлетините, 51,18 % от гласоподавателите са гласували с “да” за предложените промени в конституцията на страната. 48,82 % са гласували против.

“Предварителните резултати от обработката на бюлетините показва, че гласовете “за” са с 1,25 млн. души повече – 24,5 млн. Окончателните резултати ще бъдат обявени най късно до 10-11 дни.”, заяви председателя Висшия избирателен съвет, Саид Гювен, съобщи ТАСС.

Изборната активност в страната е била 85,46%.

В големите населени места в страната, с население над 1 млн. души, преобладаващата част от имащите право на глас са гласували против промени в конституцията. От общо 30 такива града в Турция, в 27 преобладава “не”, като предпочитание в подадената бюлетина.

В Истанбул и Анкара против промените са гласували съответно 51,35 и 51,15 процента то хората, упражнили правото си на глас.

От турските граждани, упражнили правото си на глас в чужбина,  около 59 % са гласували с “да”. С голям процент в подкрепа на конституционните промени се отличават гласоподавателите, живеещи в страни от Западна Европа – Австрия (73 %), Германия (63 %), Белгия (75 %), Холандия (71 %), където агитацията преди референдума, проведена от турските власти се отличи с политически скандали.

Предвид изнесените данни, турският президент Ердоган поздрави министър-председателя на странат Бинали Илдъръм с “победата на референдума”, който се проведе вчера, 16 април, съобщиха от президентската администрация, предаде ТАСС. По негови думи “нацията защити своето бъдеще и всички трябва да се съобразят с това решение на турския народ”.

От своя страна, турският премиер заяви, че гласуването на поправките в конституцията е завършило с одобрение.

В същото време от главната опозиционна сила в Турция, Републиканската народна партия (РНП), заявиха че властта е извършила манипулация при преброяването на бюлетините. Нейният лидер Кемал Кълъчдароглу подчерта, че резултатите от вчерашния вот са показали, че турското общество е силно разделено, съобщи Hurriyet Daily News. “Висшият изборен съвет направи този референдум спорен.”, добави той.

В същото време от Висшия избирателен съвет оповестиха решението си, че бюлетини, които са поставени в пликове без официалния печат също ще бъдат считани за валидни, съобщи Анадолската агенция. Това допълнително изостри съмненията на опозицията за легитимността на изборите. “В гласуването в чужбина те отказаха да признаят бюлетините без печат. Това го направи същият този съвет.”, заяви заместник-председателят на РНП, Ердал Аксюнгеш.

“Освен това, имаш два различни варианта на печата. На единия от тях е изписано “избор”, а на другия – “да”. Това, само по себе си, е причина за анулиране на вота.”, добави Аксюнгеш.