КНДР чества 105 г. от рождението на Ким Ир Сен

Съгласно конституцията основателят на севернокорейската държава е “вечен президент” на страната.

По случай националния празник, 15 април, наричан Ден на слънцето, в столицата на КНДР по традиция се проведе зрелищен военен парад. На площада в Пхенян преминаха танкове, самоходни артилерийски установки и бойни машини на пехотата. Наред с това бяха показани балистични ракети, а в небето авиацията изписа цифрата 105.

В парада, който беше приет от ръководителя на КНДР, Ким Ир Сен, взеха участие всички родове войски на страната.

Денят на слънцето, е национален празник на КНДР. На този ден, 15 април, през 1912 г. е роден Ким Ир Сен. Рожденното му име е Ким Сон Чжу. През 1932 г., когато става командир на китайски партизански отряд, който се бори срещу японската окупация, към него започват да се обръщат с прозвището Ир Сен (Изгряващото слънце), откъдето идва и името на празника.

През годините Ким Ир Сен използва различни прозвища – Великият вожд, Железният всепобеждаващ пълководец, Маршалът на могъщата република, Гарант за освобождението на човечеството и др.

В преамбюла на действащата конституция на страната, създадена през 1972 г., Ким Ир Сен е нарече Слънце на нацията, светещо над обединената родина, което има нетленни заслуги в делото за осъществяване на независимостта на човечеството.

Той е създател на идеологията чучхе – съществуване, разчитащо единствено на собствени сили, която става крайъгълен камък в съществуването на севернокорейската държава.

Ким Ир Сен умира през 1994 г., на 82 години. Наследен е от сина си Ким Чен Ир, който управлява до смъртта си през 2011 г. След него ръководител на КНДР и генерален секретар на Корейската работническа партия става внукът на “вечния президент” Ким Чен Ун, който и до днес стои начело на страната.