Срещата между Лавров и Тилърсън приключи без пробив, но с положителни очаквания

По време на срещата между министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън нямаше пробив, но страните потвърдиха готовността си да продължат диалога.

Така председателят на комисията по международните въпроси в Съвета на федерацията, Константин Косачев, коментира срещата между двамата държавни мъже в Москва, която се проведе в на 11 – 12 април. Той изрази надежда, страните да разберат по-добре границите на възможното и невъзможното в перспективите на двустранните отношения и международните въпроси.

Това е първото официално посещение в Русия на член от кабинета на американския президент Доналд Тръмп. Визитата му се състои във възможно най-грешното време, коментира германското издание Der Spiegel. След американската ракетна атака срещу военновъздушна база в западната сирийска провинция Хомс, Москва и Вашингтон се обвиняват взаимно за провала в близкоизточната република.

„Първото впечатление е по-скоро позитивно. Най-същественият плюс е потвърдената готовност за запазване на диалога и преди всичко неговото институционализиране във формата на специални представители“, написа във „Фейсбук“ Косачев.

Сред главните теми в разговорите бяха Сирия, Украйна, Северна Корея, както и въпросите за двустранните отношения.

След срещата стана ясно, че Руската федерация има готовност да възобнови споразумението със Съединените американски щати, за да избегне сблъсъци в небето над Сирия, ако Вашингтон се съгласи да има за цел групировки, сред които терористичната „Ислямска държава“.

Русия е усетила и готовността на САЩ по отношение на разговорите с Москва по въпроса за изпълнението на Минските споразумения. Ние сме на едно мнение, че Минските споразумения от 2015 г. трябва да се изпълняват“, отбеляза руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той заяви, че страната му е отворена към диалог със Съединените американски щати, въпреки обтегнатите отношения между страните.

От своя страна Рекс Тилърсън коментира, че между Русия и САЩ има „ниско ниво на доверие“, и допълни: „Двете най-важни ядрени сили в света не могат да имат такъв вид отношения“.

След срещата си с Лавров, американският държавен секретар бе приет и от президента на Руската федерация, Владимир Путин.