САЩ и Русия констатираха спад на доверието между двете страни

Американският президент Доналд Тръмп нарече сирийския президент Асад “касапин” и допусна, че е възможно Русия, която е съюзник на режима в Дамаск, да е знаела за химическата атака в Хан Шейхун, в която бяха убити 87 души, в това число десетки деца.

От своя страна Русия окачестви призивите на САЩ да изостави сирийския президент Башар Асад като “недалновидни” и “абсурдни”. Русия подкрепя усилията на сирийската армия да избави Сирия от терористични групировки като “Ислямска държава”, заяви говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДПА.

“Време е да се сложи край на тази брутална гражданска война, да се победят терористите и да се даде възможност на бежанците да се завърнат у дома”, заяви днес президентът Доналд Тръмп на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Би било прекрасно САЩ, НАТО и Русия да се разбират, каза още Тръмп, като същевременно призна, че отношенията между Вашингтон и Москва силно са се влошили.

“В момента изобщо не се разбираме с Русия. Като става дума за отношенията ни с Русия, е възможно те да са на най-ниското си ниво от когато и да било”, заяви Тръмп, цитиран от Фрас прес.

В сряда, 12 април, в интервю за телевизия “Мир 24”, руският президент Владимир Путин също заяви, че доверието между Москва и Вашингтон е намаляло, откакто на власт е дошъл Доналд Тръмп.

“Може да се каже, че равнището на доверие на работно ниво, особено на военно ниво, не се е повишило, а по-скоро се е понижило”, каза Путин в отговор на въпрос как са се променили отношенията между Русия и САЩ при управлението на Тръмп.